Individuele therapie : Voor de oplossing van ‘problemen in jezelf’ is meestal een individuele therapie het meest geschikt. Problemen ontstaan echter ook vaak in wisselwerking met andere mensen, waardoor het zinvol kan zijn soms met je partner of ouders te komen. Zoals hiervoor al beschreven wordt dan beter zichtbaar hoe mensen elkaar positief of negatief (kunnen) beïnvloeden. Met andere woorden - in een individuele therapie kan het zinvol zijn dat er een of enkele keren een van belang zijnd persoon meekomt ter aanvulling, verheldering en/of oplossing van de probleemsituatie.
Partnerrelatietherapie : Als psychisch gezonde en goed functionerende mensen relatieproblemen hebben is relatie-therapie vaak de aangewezen oplossing. N.B. er is dan dus geen sprake van een DSM5-stoornis (zoals een depressie bij één of beide partners) die ten grondslag ligt aan de relationele problematiek. Relatietherapie wordt niet vergoed uit de basisverzekering, soms wel uit de eventuele aanvullende verzekering. Indien er door de huisarts wel een DSM-5 stoornis bij één (of beide) partners is geconstateerd die het relatieprobleem veroorzaakt is er wél sprake van vergoede zorg en zal de huisarts meestal een verwijsbrief voor individuele therapie voor de psychisch zieke partner afgeven. In dit kader kan soms ook een partnerrelatiegesprek plaatsvinden.
Gezinstherapie : Een gezinsprobleem heeft vrijwel altijd invloed op alle gezinsleden. Vaak hebben de gezinsleden een positie ingenomen als antwoord op het probleem in een poging er iets aan te verbeteren en/of zichzelf te beschermen. Regelmatig is in een therapie dan noodzakelijk de positie en gedachten van alle oudere en jongere gezinsleden te begrijpen en is een veranderde opstelling van iedereen nodig voordat het probleem echt goed kan worden opgelost. In dat geval zijn gezinsgesprekken geïndiceerd. Als er geen sprake is van een DSM-5 stoornis bij een van de gezinsleden worden de gesprekken niet de door zorgverzekeraar vergoed, tenzij de eventuele aanvullende verzekering hierin voorziet. Eén of enkele gezinsgesprekken kunnen soms ook plaatsvinden in het kader van een individuele therapie als dat noodzakelijk blijkt voor de genezing van een volgens de DSM-5 psychisch ziek gediagnosticeerd gezinslid.
Ik geef u graag nadere telefonische uitleg over deze wat warrig klinkende regels betreffende vergoede v.s. niet vergoede zorg.
|